Josep Segrelles naixque en Albaida en 1885. Ben pronte va demostrar habilitat en el llapis i les pintures; ya als nou anys es va traslladar a Valencia, acompanyat pel seu germa major Vicent, per a assistir a l’Academia de Belles Arts de Sant Carles, a on fon discipul d’Isidoro Garnelo i Joaquim Sorolla. Tambe fon alumne per lliure en l’Escola d’Artesans.

Als dotze anys, al faltar el seu germa Vicent, ha de tornar a Albaida, pero pronte accepta l’invitacio de son tio Antonio per a continuar els estudis en Barcelona. Alli va estudiar en la Llonja, a on es llicencià en Belles Arts. Mes tart entrà a treballar en la casa de fotografia Napoleón, en la qual retocava fotografies. A partir de 1908 començarà a treballar com a ilustrador per a l’editorial Granada, i als 27 anys comença a ilustrar per a la prestigiosa casa Araluce junt a uns atres ilustradors de prestigi. Tambe treballà per a Salvat, Segui, Granados o Molina.

Ilustracions per a Blasco Ibáñez, La catedral i Los muertos mandan

Vicent Blasco Ibañez conegue la seua obra en una exposicio en Barcelona i va quedar tan enchisat que inicià una colaboracio en Segrelles per a que este ilustrara quatre de les seues noveles: La catedral, Flor de Mayo, El intruso i Los muertos mandan. Entre 1918 i 1922 feu la serie de El Quijote per a l’editorial Espasa-Calpe, treball que no es va publicar fins a 1966.

En 1923 ilustrà Las Florecillas de San Francisco, en gran exit, que mes tart es va repetir en l’edicio italiana d’esta obra, fet que li ajudaria a donar-se a coneixer internacionalment. El mateix any va fer el cartell i els esbossos dels decorats de la pelicula “La Dolores” de Maximilià Tous. En 1926 la revista The Illustrated London News va solicitar la seua colaboracio, en la qual publicaria temes sobre Beethoven, Wagner, Chopin i Mozart.

Primer cartell de les Falles de Valencia, obra de Josep Segrelles.

En 1929 dissenyà el primer cartell de les Falles de Valencia. Fon impres en divesos idiomes i es distribui per tot el mon per a anunciar, per primera volta, la festa de les Falles. Segrelles el regalà, desinteressadament, al llavors alcalde, Marques de Sotelo. Hui en dia es pot vore en el Museu Faller. Precisament els personages que apareixen en este cartell son utilisats posteriorment pel director Miguel Monleón en la seua pelicula “Mientras arden las Fallas”, realisada tambe eixe mateix any.

En octubre de 1929 viaja a Estats Units per a atendre els encarrecs d’importants publicacions de l’epoca, com son Cosmopolitan, Redbook, The American Weekly, The Art Digest, The New York Times, Fortune. Tambe treballa, com a creatiu publicitari, per a agencies i empreses com Ford, Lincoln o Packard. En abril de 1931 gran part de la seua obra es va expondre en el International Art Center Roerich Museum. Esta exposicio li va proporcionar prestigi i moltes demandes de colaboracio.

Va tornar a Albaida i alli passà la Guerra Civil. A partir de 1940 rebe molts encarrecs de pintures a l’oli per a iglesies i de treballs de restauracio, puix molts temples havien segut devastats durant la guerra. Preparà 19 quadros per a l’altar major de l’Iglesia de Santa Maria d’Ontinyent, varies obres per al Monasteri de Sant Spirit de Gilet, i unes atres per a Algemesi, Enguera, Carcaixent o Albaida, el seu poble.

Casa-Museu Segrelles

En 1943 s’instala definitivament en Albaida, la seua ciutat natal, a on obri la seua Casa-Museu, proyecte que havia estat preparant durant anys, i a on instala el seu estudi. La Casa-Museu Segrelles actualment està oberta al public i es centre de visites.

En la decada dels anys 50 inicia una etapa denominada “sideral” en la que recreà, en les seues obres, paisages llunars i uns atres temes d’astronomia.

Va faltar als 83 anys, el 3 de març de 1969, i ha passat a ser recordat i admirat com a pintor i ilustrador, hui diriem dissenyador. Molt prolific, d’ell s’han catalogat mes de 5.000 obres. El seus treballs van ser publicats en revistes i periodics espanyols, anglesos, francesos i americans.

El Fauno. BEETHOVEN 1927 Illustrated London News José Segrelles.

Ha segut admiradat i estudiat per diferents generacions d’ilustradors, com ara John Howe i Alan Lee (autors del storyboard de “El señor de los anillos”), William Stout (dibuixant de la pelicula “El laberinto del Fauno”), Al Williamson (credador de “Flash Gordon” i “La Guerra de les Galaxies”), Roy Krenkel (de la Marvel Comics), A. R. Tilburne, Wally Wood (EC Comics, “Daredevil” per a la Marvel), George Evans, Jack Davis (EC Comics), Reed Crandall (“Thor”, “Los Vengadores”), Al Feldstein i William Gaines. El mateix Guillermo del Toro, director de la pelicula “El laberinto del Fauno”, reconeix que el personage està inspirat per l’obra de Segrelles.

Provablement nos trobem davant del segon artiste valencià mes prestigios i en mes reconeiximent internacional, despuix de Sorolla. En Valencia ciutat te dedicada una plaça, en la zona del segon Eixample, en els jardins centrals de la qual s’erigix un monument a la seua memoria, un bust obra de Nassio Bayarri (1986).