La paella és el plat més famós de la cuina valenciana. Goja d’èxit i popularitat internacionals i ha intentat ser imitat en atres paisos, encara que sense èxit. La primera cita documentada de la paella (o arròs a la valenciana) apareix en un manuscrit del sigle XVIII: Avisos, i Instruccions per lo principiant Cuyner de Josep Orri. Pero l’orige del plat es remonta a la Valéncia del sigle XV o XVI. Pot ser que abans.

INGREDIENTS (4 persones):

– ½ kg d’arròs
– ½ kg de conill i pollastre
– Un tros de pato
– 200 gr de ferraura
– 100 gr de garrofó
– Un platet de caragols
– Tomata
– Pimentó dolç i safrà
– Oli d’oliva i sal
– Dos rametes de romer

PREPARACIÓ:

Preparem la paella a bon foc i afegim l’oli d’oliva i la sal, per a poc a poc anar tirant el pollastre, el conill per les vores (d’esta manera al ser és menut evitem que se nos socarre) i el pato. En mig hora o tres quarts, aproximadament, tindrem ben fregida la carn i feta la base principal.

Una volta tinguem la carn ben fregida és moment d’afegir la ferraura, la tomata triturada, els caragols i el garrofó, per a en acabant posar per damunt una culleradeta de pimentó dolç i afegir un cacet en l’aigua i el safrà. Acte seguit és moment d’afegir l’aigua clara en la justa mida i deixar-ho tot bollint com a mínim mig hora.

Després d’eixa mig horeta toca posar l’arròs distribuint-lo correctament. En este punt afegim tambe les rametes de romer per a que li done gust a la paella, encara que, segons preferències, algunes persones preferixen afergir el romer abans i retirar-lo en el moment de posar l’arròs.

Reduim l’intensitat del foc i deixem temps per a que se faça l’arròs. Segons la classe d’arròs utilisat estarem parlant d’uns 15 a 20 minuts.

Aplegats a este punt, i en acabant d’haver-la deixat reposar uns minuts, només nos queda traure la paella a la taula i fruir d’ella en la bona companyia de familiars i amics.

I no oblideu, “a la taula i al llit, ¡al primer crit!

Anuncios