El torró d’Alacant és dels torrons més autèntics i, junt en el torró de Xixona, de rovell i el de chocolate, són els torrons més tradicionals del Nadal. El torró d’Alacant està fet en una base d’armeles torrades, mel, clara d’ou i sucre. Per la seua consistència, extremadament dura, el torró d’Alacant és més conegut com a torró dur.

RECEPTA DEL TORRÓ D’ALACANT

Ingredients per al torró d’Alacant:

1 kg. de mel
250 gr. de sucre
2 clares d’ou
800 gr. d’armeles

En primer lloc, nos dispondrem a calfar la mel en un cacet. Anem a calfar la mel a lo manco durant uns 45 minuts i a fòc suau, fins que tota l’aigua que produïx la mel, s’haja evaporat.

Acte seguit li afegirem el sucre en el cacet, tot açò mesclant en una espàtula o qualsevol utensili de fusta, d’una forma constant. Una volta tingam esta mescla ben homogenisada, la reservarem i nos posarem a batre les dos clares d’ou.

Quan les dos clares d’ou estiguen ben espesses, l’afegirem a l’anterior mescla de mel i sucre. El toc de les clares d’ou, són les que donen al torró d’Alacant el seu típic aspecte blanquinós. Una volta hàgem batut les clares d’ou en la mescla anteriorment reservada… anem a centrar-nos en les armeles i reservarem la mescla.

Ara és el moment de no deixar de costat un dels ingredients més importants del nostre torró d’Alacant caser: armeles; com les armeles no les haurem comprat torrades, tocarà torrar les armeles per al nostre torró d’Alacant caser, ho podem fer en una paella o en el mateix forn. Torrarem les armeles fins que queden ben marrons per la seua superfície o al gust del cuiner/a.

Una volta tingam totes les armeles ben torrades (a gust del/la cuiner/a) les vertrem en el cacet de la mescla que teníem reservada d’abans. Anem mesclant de forma energètica tota la mescla en les armeles acabades de torrar, i ho continuem fent fins que la ‘pasta’ quede ben uniforme (este punt és el que marca la diferència entre un bon artesà torroner i un atre), per això la millor forma de conseguir el millor punt de mesclat és intentar un montó de voltes el mateix procediment.

Quan ya tingam la mescla ben batuda, la vertrem en un mòle; un mòle que ho deuríem tindre ben forrat en paper de fornejar; estenem tota la mescla de mel, sucre, clara d’ou i armeles en un rodell (untat en oli) al nostre gust, i tenim de tindre en conte que com més estés equival a menys gruix del torró i viceversa.

Finalment, quan ho tingam ben estés ho deixem gelar per a que la mescla i les armeles conseguixquen solidificar-se. Ho deixem reposar be en el nostre mòle i en uns dèu minuts de previ repòs, el nostre torró d’Alacant caser estarà ben llest per a menjar-ho durant les darreries d’estes festes de Nadal.

Este torró no necessita fret per a la seua conservació ni cap atra norma general, pero si seguiu la recepta no creem que vos dure massa en la vostra casa, ¡per que estarà ben bo!