Els valencians tenim l’historia tan present en ritos i tradicions, vivim tan immersos en ella, que ni tan sols som conscients d’este fet ni li donem importancia.

La tradicio de la Processo Civica del 9 d’Octubre se remonta a l’any 1338, centenari de la conquista. Resulta dificil trobar un cerimonial tan antic referit a una afirmacio nacional. Perque, ademes, se dona la circumstancia que la Real Senyera, l’emblema que representa al Poble Valencià, es una de les primeres banderes nacionals (representacio d’un poble, i no d’un llinage real) d’Europa.

La Senyera que hui recorre els carrers cada 9 d’Octubre se confeccionà en 1928, copia exacta de l’anterior, que data de 1596 -que, a la seua vegada, se feu a image de l’anterior, deteriorada en un incendi- i encara se conserva; se pot contemplar en el Museu Historic Municipal de la ciutat de Valencia.

Per a fer-nos una idea cabal de lo que significa esta data pensem que quan se manufacturà vivien Caravaggio i El Greco, Cervantes i Shakespeare, Kepler i Galileu, i fea huit anys del desastre de la Armada Invencible.

 

Unes atres banderes d’us quotidia son substituides quan se deterioren i la tela vella es rebujada, perque lo que importa es lo que representen. Pero el valor simbolic de la Senyera es tan intens per als valencians, que la mateixa realisacio material del simbol, la bandera de tela substituida, se conserva com una reliquia, un tesor historic, memoria de lo que hem segut, de lo que som i de lo que volem continuar sent.

J.P.B.
Rogle Constanti Llombart

Anuncios