La mona d’Alberich és un producte gastronòmic tradicional molt famós en tota la zona de la Ribera, conegut en atres llocs del Regne com panou. Es tracta d’una recepta local que es basa en una elaboració de manera tradicional. El secret està en la manera de realisar la massa aixina com del procés d’enfornat.

El periodo de consum per excelència és en Pasqua, quan els forns del poble estan abarrotats de gent, que ve fins i tot de localitats lluntanes per a fer coa i conseguir portar-se un dels tesors gastronòmics locals.

INGREDIENTS

2 quilos de farina
750 grams de sucre
12 ous
500 grams d’oli d’oliva
500 grams d’aigua
125 grams de rent
La ralladura d’una llima

ELABORACIÓ

Es baten els ous (clares i rovells junts), es calfa l’aigua i l’oli i s’incorporen als ous. A continuació s’afigen el sucre, la ralladura d’una llima, el rent i la farina. Es pasta be i es deixa fermentar.

Una volta fermentat, es fan unes boles en la massa i es coloquen sobre paper parafinat, untat de sagí, s’esclafen i se’ls dona forma. Les deixarem en repòs fins que tornen a pujar de nou.

Abans de posar-les en el forn, es pinten en ou batut i s’adornen en clares a punt de neu. Finalment les polsegem en sucre glás. En el forn deuran permanéixer uns 30 minuts aproximadament.