La Festa dels Enfarinats o de la Justícia Nova se celebra cada 28 de decembre (festivitat dels Sants Innocents) en el poble d’Ibi (l’Alcoyà). Esta celebració s’emmarca dins de les Festes d’Hivern de la localitat.

Es tracta d’una festa popular que té com a acte central una peculiar i explosiva batalla campal en verdures, ous, petarts i farina entre els dos bandos satírics que lluiten per prendre simbòlicament el poder polític de la localitat.

Existixen dos bandos en esta peculiar batalla. Els Enfarinats proclamen i imponen noves lleis ridícules en la vila durant eixe dia, i l’atre grup, una espècie de policia coneguda com La Oposició, que vol mantindre l’orde.

Els Enfarinats cobren multes a aquells que incomplixquen les noves lleis, pero donen eixe diners a la beneficència una volta finalisa la festa.

PERSONAGES

Amantats

Són els encarregats de cantar els bans la nit del 27 de decembre. Van vestits simplement en una manta sobre els muscles. Al dia següent canvien el paper pel d’Enfarinats.

Enfarinats

Són els protagonistes de la festa, que la nit anterior han fet el paper d’Amantats. El grup dels Enfarinats-Amantats és un grup d’homens casats, condició indispensable; quant al número de components és invariable, ya que la pertinença al grup està basada en l’amistat de molts anys. Durant els últims anys han sigut uns catorze.

Tots ells van vestits d’una manera estrafalaria i cridanera, en robes velles, plenes de pegats, i de colors forts. Porten capell i la cara carregada de pintura, pero a pesar de tot encara se’ls pot reconéixer.

Càrrecs

Alcalde. És la màxima autoritat festera i, per tal de diferenciar-se, porta capell de copa alta, un gran levitó, medalles, bandes… i una també extravagant vara d’alcalde de la qual pengen cebes, alls, pebreres, alfals, carlotes, etc.

Juge i secretari. Solen portar elements identificatius com una gran maça per als juís i un gran llibre a on s’ajusten els contes de les multes segons el Codi i a on també es fan les rebaixes corresponents.

Aguasils. Encarregats cada u d’una faena: portar les claus de la presó; fer sonar la corneta i el tabal per ad anunciar els bans; portar coets, pols, farina i confeti per als multats; i un dels més representatius, el que porta l’Aixavegó, una xarxa per a traslladar la palla en la que es perseguix a tot el qui no vol pagar les multes.

Oposició

Grup opositor als Enfarinats que pretenen llevar el poder a estos i que no ho conseguixen despuix d’una cruenta batalla de farina i atres elements.

Rei i virrei de la dansa

Es tracta dels representants dels dansadors que tancaran els actes de la festa.